Novinky

Puojd / Michaela Bednárová

Húževnatá mladá dizajnérka, ktorej idealizmus, humor a optimizmus bolo treba niekde vybiť

Dátum: 07.06.2021

Autor: Martin Brix

Už v útlom veku sa v nej tvorivosť a talent nedali prehliadnuť. Okrem mnohých výtvarných aktivít tancovala vo folklórnych súboroch Maguráčik a Magura. V tomto rannom období ju zaujali aj rôzne výtvarné činnosti. Najprv kreslila princezné na papier a zdobila im šatôčky. Neskôr šila módne kúsky pre seba a svoje kamarátky. To všetko bolo skôr amatérske skúšanie. Veď detstvo. Pravú módu okúsila až v neskoršom veku a pomohli jej k tomu aj rodičia. Vyrastala v rodine, kde k umeniu mali blízko. Mama je akademická maliarka a zároveň má veľký vzťah k textilu. Celý život bola aj jej učiteľkou, u ktorej mala podporu pri jej umeleckom smerovaní, najmä v zlomových momentoch, keď bolo treba riskovať.

Vyrastala v rodinnom dome na najstaršej ulici podtatranského mesta Kežmarok. Ich veľký dom ju rozmaznal v dvoch veciach – nevie zaspať v hlučnom prostredí a aspoň pár chvíľ v týždni potrebuje byť doma úplne sama. Na detské roky strávené v Kežmarku ale nikdy nezabudne. Doteraz spomína na bežné momenty ako točená zmrzlina, čakanie na poľskej hranici, plavenie sa na kryhách v Ľubičáku. A aj to je dôvod prečo je šťastná, kde a kedy sa narodila. V rodnom meste absolvovala Združenú strednú umeleckú školu, vďaka ktorej sa na prvýkrát dostala na vysnívanú Vysokú školu výtvarných umení.

Magisterský titul získala na Katedre textilného dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, absolvovala aj študijný pobyt na Univerzite v Laplande vo Fínsku a pracovnú stáž u dizajnérov z Design Group Jonk v Helsinkách. Počas štúdia textilného dizajnu na VŠVU sa začala pohrávať s myšlienkou kvalitných slovenských suvenírov, bola to totiž téma jej bakalárskej práce. Táto myšlienka v nej stále ostávala nedopracovaná a videla v nej potenciál. Hlavný podnet, že sa to dá robiť, aj nápad, ako sa to dá robiť, získala až na pracovnom pobyte vo Fínsku, ktorý absolvovala po ukončení štúdia. V Helsinkách sa pohybovala medzi dizajnérmi, ktorí sa živili vlastnou tvorbou. Mali svoje značky, predávali v dizajnových obchodoch a na trhoch. Také niečo u nás v tom čase ešte neexistovalo. A tak jej bolo jasné, že ak sa chce v Bratislave živiť tým, čo ju baví, musí sa zapojiť aj do rozvoja dizajnérskeho prostredia. Preto v Bratislave založila občianske združenie Denamit. V ňom spolu s ďalšími dizajnérkami robili aktivity, ktoré im vytvárali možnosti predaja, vzdelávali sa v oblasti marketingu a obchodu, ale aj pomohli vzdelávať ľudí o dizajnérskej práci. Napriek tomu, ešte na úplnom začiatku, pol roka pracovala v korporáte a myslela si, že si našetrí na vznik vlastnej značky. Ale jej vôľa robiť iba to, čo ju baví, bola silnejšia než trpezlivosť. A tak sa rozhodla začať od nuly a následne si v roku 2008 založila vlastnú značku Puojd.

Slovenská dizajnérska značka Puojd bola založená húževnatou mladou dizajnérkou Michaelou Bednárovou, ktorej idealizmus, humor a optimizmus bolo treba niekde vybiť. Jej práca je demonštráciou krásy vo všednosti. „Puojd vytvára Slovensko, ktoré chcete nosiť. Puojd prezentuje Slovensko, v ktorom chcete žiť.“ Snahou značky Puojd je tak  prinášať pozitívny a zároveň zábavný pohľad na vlastnú krajinu a teda na samých seba. Kreatívne spracúva slovenskú tematiku, hľadá nové pohľady na to, čo je súčasné Slovensko. Miška chce tešiť tých, ktorí na pozitívne myslenie nezanevreli a majú stále otvorené srdcia.  Toto všetko zasahuje aj do tvorby odevov a kolekcií, v ktorých ide hlavne o nápaditosť v potlačiach, pohodlnosť, osobitosť , mäkkosť a samozrejme krásu. Tú však vníma netradične a neškatuľkuje ju do ideálnych mier či glamúru.

Tvorba Michaely Bednárovej je na prvý pohľad rozpoznateľná cez výrazné vzory a silný dôraz na textilný dizajn výrobku. Do týchto dizajnérskych produktov sa snaží vkladať aj hlbšiu pointu, prezentovať názor a životný štýl zameraný na udržateľnosť, ľudskú toleranciu a otvorenosť. Inšpiruje sa najmä slovenským prostredím, motívmi a symbolmi z našej histórie i špecifickými osobnými témami, ktoré vizuálne spracúva vo forme autorských kolekcií. Od návrhu až po realizáciu dbá na etický priebeh a ekologický dopad. Netvorí nadbytky. Podporuje lokálnu výrobu. Výrobky sú vytvárané priamo v dielni Puojdu ako aj v profesionálnych firmách na Slovensku a v Čechách. V záujme zachovania jedinečnosti si potrpí na rozmanitosť technológií a neustále hľadá nové a nové riešenia pre jej nápady. Tvorí v nadväznosti na tradíciu slovenského priemyslu, snaží sa rozvíjať to, čo ešte z textilného priemyslu na Slovensku ostalo a podporuje projekty, ktoré zmýšľajú rovnako.

Jej modely je možné vidieť pravidelne na prehliadkach Fashion LIVE! a rôznych výstavách doma i v zahraničí. Od založenia značky stíhla Michaela tvoriť pre spoločnosti ako Vyšehradský fond, Kancelária prezidenta SR, Curaprox, Slovnaft, Tuli či Ecocapsule.



Galéria