Novinky

Jeej Design / Katarína Vojtková

Spojenie príjemných materiálov a minimalistického dizajnu

Dátum: 25.03.2024

Autor: Martin Brix

Zatiaľ čo väčšina ponožkových značiek sa v posledných rokoch vrhla na bláznivé dizajny, veselé obrázky a divoké kombinácie farieb, s ktorými prerazili snáď ako prvé ešte v roku 2008 švédske Happy Socks, z východu Slovenska predstavuje čaro minimalizmu a čistých línií Katka Vojtková so značkou Jeej Design, ktorá sa usadila v Bratislave. Jeej Design je slovenská lokálna značka, ktorá vznikla s cieľom ponúknuť zákazníkom oblečenie a doplnky navrhnuté s dôrazom na kvalitu, jednoduchý design a nadčasovosť. 

Už v detstve mala Katka možnosť spoznať čo znamená kvalitný materiál. Katkina mamina jej na oblečení, ktoré im posielal otec zo zahraničia rozprávala o materiáloch, ktoré v tej dobe boli na Slovensku len ťažko dostupné. To prispelo k uvedomeniu si čo znamená kvalitné oblečenie a zavážilo pri Katkinom rozhodovaní, kde bude pokračovať v štúdiu. Pri rozhodovaní sa či ísť na gymnázium alebo na odevnú školu bolo rozhodnutie jednoznačné. Katka nastúpila na strednú odevnú školu, ktorá jej dala veľa skúseností v jej neskoršej práci. Počas školy mala možnosť vyskúšať si ako sa tvoria strihy, vyskúšať si rôzne materiál a ako s nimi pracovať, naučiť sa aké stoje potrebujeme a čo s nimi dokážeme vyrobiť. Toto všetko dalo základ a zjednodušilo procesy tvorby v Katkinom podnikaní.

Katka začínala podnikať ako mama na rodičovskej dovolenke. Vyštudovala sociálnu práca a pôvodne sa chcela venovať akademickej činnosti, no materstvo zmenilo jej pohľad na život a vedela, že potrebuje vo svojej práci viac slobody.

Pátranie po merino výrobkoch pre dcéru priviedlo Katku k nápadu vytvoriť si vlastnú značku oblečenia. Jej prvotná myšlienka, keď značku zakladala, bola najmä o merino vlne, kvalite a pohodlí, ktoré spolu s jednoduchým dizajnom majú vytvárať dokonalú súhru s celkovým outfitom svojho nositeľa. Prvými produktmi Jeej Design boli hand made merino nohavice a čiapka. Katka si bola vedomá, že to nestačí na celoročný predaj. Preto do základnej ponuky pridala pančuchy, podkolienky a veľmi obľúbené ponožky. Až neskôr ponuku obohatila o oblečenie z bio bavlny s certifikátom Gots a funkčné merino oblečenie.

Na kvalitný materiál si Katka potrpí a nájsť vhodného dodávateľa je jednou z tých najzložitejších vecí, s ktorými sa na ceste k vlastným kolekciám stretáva. Tie prináša každú sezónu a jej kúsky charakterizujú nové trendové farby. Všetko je to, samozrejme, „made in Slovensko“. 

Príbeh produktov sa začína už pri výbere samotnej priadze, pričom štruktúra látok, zloženie aj farba sú vyrobené na mieru značky. Ak hľadáte materiál, ktorý si zamilujete a deti ho nebudú chcieť odložiť, vyskúšajte merino, organickú bavlnu či ľan. Všetky tieto materiály nájdete v Jeej Design produktoch. 

Merino je láska na prvý dotyk. Veľa sa o ňom hovorí a píše. A to predovšetkým v zimnom období. Merino je druh vlny, ktorý svojich kolegov necháva ďaleko za sebou. A deti si ho užijú najviac práve v čase lyžovačiek a sánkovačiek. Merino ovce, ktoré pochádzajú z pohoria Pyreneje, prinášajú na svet vlnu, ktorá v sebe nesie výnimočné vlastnosti. Je známa pre svoju jemnosť, mäkkosť a schopnosť prispôsobiť sa teplote prostredia a telesnej teplote. To znamená, že merino oblečenie poskytne teplo, ak je chladno. Zároveň sa nebudete prehrievať, keď stúpne teplota. Merino oblečenie je 100% voľbou pre detské oblečenie. Je to spojenie pohodlia, praktickosti a zdravého materiálu, ktoré prispeje k pohode a radosti detí.

Tu je niekoľko faktorov, ktoré robia z merina ideálnu voľbu pre detskú módnu kolekciu:

  1. Jemnosť a Mäkkosť: Detská pokožka je mimoriadne citlivá, a preto je dôležité zvoliť oblečenie, ktoré je jemné a príjemné na dotyk. Merino vlna je mimoriadne mäkká a jemná, čo znamená, že sa bude šetrne dotýkať citlivej detskej pokožky a minimalizovať riziko podráždenia.
  2. Regulácia teploty: Detský organizmus nie je ešte taký efektívny v regulácii teploty ako u dospelých. Merino vlna má schopnosť prispôsobiť sa teplote okolia a telesnej teplote, čo zabezpečuje, že dieťa nebude prehrievať ani sa neprechladne. To je obzvlášť dôležité pre dojčatá a malé deti.
  3. Vlhkostná absorpcia: Deti sú často aktívne a dobrodružné, čo môže spôsobiť nadmerné potenie. Merino vlna dokáže absorbovať vlhkosť a odparovať ju preč od tela, čím udržuje pokožku suchú a pohodlnú.
  4. Odolnosť proti zápachom a bakteriám: Detské oblečenie je často vystavené špine, nečistotám a poteniu. Merino vlna je prirodzene antibakteriálna a odolná voči zápachom, čo znamená, že oblečenie z nej bude dlhšiu dobu čisté a svieže.
  5. Bezpečnosť a Ekológia: Merino ovce sú chované vo vyšších nadmorských výškach, kde majú menší vplyv na životné prostredie. Tento aspekt môže byť pre rodičov dôležitý, pretože hľadajú ekologickejšie alternatívy. Materiál je tiež hypoalergénny, čo znižuje riziko alergických reakcií.
  6. Trvanlivosť: Detské oblečenie často podlieha náročnému zaobchádzaniu, praniu a opakovanému noseniu. Merino vlna je odolná voči opotrebovaniu a zachováva si svoj vzhľad a kvalitu aj po mnohých praniach.

A ako sa o merino svetrík či nohavice starať? Katka odporúča prať ich na programe vlna, ktorý má postupný ohrev vody, nie je nutné ani znižovanie otáčok. Dôležité je zabezpečiť pri praní špeciálny prostriedok na merino vlnu, ktorá obsahuje mydlové orechy. Merino sa ľahko udržiava a ocenia ho všetky deti, dokonca aj bábätká, pre ktoré bude merino svetrík rovnako pohodlný ako mamina náruč. 

Prekráčajte dňom v organickej bavlnke. V dnešnej dobe sa stále viac rodičov zaujíma o zdravie svojich detí a jeho prepojenie s prostredím, v ktorom žijú. Jedným zo spôsobov, ako zabezpečiť bezpečné a ekologicky udržateľné oblečenie pre malého člena rodiny, je voľba organickej bavlny. Táto prírodná látka prináša mnoho výhod, ktoré z nej robia skvelú voľbu pre oblečenie detí. 

Tri dôvody, prečo by malo byť oblečenie dieťaťa vyrobené práve z organickej bavlny:

  1. Bezpečnosť pre citlivú detskú pokožku: Detská pokožka je jemná a citlivá, a preto je dôležité, aby bola chránená pred potenciálnymi alergénmi a škodlivými látkami. Organická bavlna je pestovaná bez použitia pesticídov, herbicídov a geneticky modifikovaných organizmov (GMO), čo znamená, že je prirodzene hypoalergénna a šetrná k citlivej detskej pokožke. Dieťaťu poskytuje príjemný a bezpečný pocit pri kontakte s touto prírodnou látkou.
  2. Šetrnosť voči životnému prostrediu: Jednou z najdôležitejších výhod organickej bavlny je jej šetrnosť voči životnému prostrediu. Pestovanie tejto prírodnej látky sa uskutočňuje bez použitia chemikálií, ktoré by mohli negatívne ovplyvňovať pôdu, vodu a biodiverzitu. Organická bavlna je tiež biologicky odbúrateľná a jej výroba spotrebuje menej energie a vody v porovnaní s konvenčnými materiálmi. Voľbou organickej bavlny pre oblečenie svojho dieťaťa prispievate k udržateľnosti a ochrane nášho planéty.
  3. Kvalita a pohodlie: Organická bavlna je známe svojou vynikajúcou kvalitou. Je pevná, mäkká a pružná, čo zabezpečuje pohodlie a slobodu pohybu pre deti. Jej vlákna sú jemné a dýchajúce, čo pomáha udržiavať optimálnu teplotu tela a zabrániť prehrievaniu. Oblečenie vyrobené z organickej bavlny je odolné voči opotrebeniu a môže vydržať mnoho praní, čo je obzvlášť dôležité v prípade aktívnych a hravých detí. 

Ako sa starať o kvalitnú bavlnu? Jednoducho. Perte ju na tridsiatich stupňoch a sušte ideálne voľne, bez použitia sušičky. Vlastnosťou kvalitnej bavlny je, že aj keď sa pri nosení uvoľní, pri praní sa zase stiahne.

Jeden dizajn, jedna farba – to sú Jeej Design produkty pre celú rodinu, aby ste spolu krásne ladili kamkoľvek pôjdete. Jeej Design je slovenská značka, ktorá si stavia na kvalite a svojím zameraním dáva možnosť pocítiť pohodlie a príjemný pocit z nosenia každodenných produktov celej rodine.



Galéria