Novinky

Petra Weingart

Prepracované a originálne strihy, ktoré z jej oblečenia robia nadčasové a neprehliadnuteľné kúsky

Dátum: 11.10.2021

Autor: Martin Brix

Od malička ju móda bavila. Jej mama bola krajčírka a s otcom si dosť potrpeli na pekné kúsky oblečenia a štýl. Ako malá rada šila oblečenie na bábiky a asi od štrnástich rokov ju mama začala učiť šiť. Čiže móda bola pre ňu veľmi prirodzená. Jej snom už od malička bolo mať vlastný obchod s oblečením, kde sa bude zároveň aj tvoriť. Priamo k návrhárstvu sa dostala ale až po otvorení obchodu, ktorý bol v začiatkoch skôr pekný, voňavý secondhand. Tam si  našila niekoľko vlastných kúskov a tie sa všetky vypredali behom pár dní. A tak ďalej pokračovala v tvorení a šití, ktorému sa venuje do dnes.

Pôvodne pochádza z Trenčína z Juhu, kde prežila 12 rokov detstva. Potom sa presťahovala do Brna na Kamenný Vrch, kde strávila ďalších 12 rokov. Dnes žije so svojim synom a mužom v Bratislave, kde sa venuje móde. Milovníčka krásnych vecí, umenia, hudby, dobrého jedla a pitia. Petra Weingart patrí k popredným slovenským fashion dizajnérkam. Jej tvorba čerpá z minimalizmu, no nájdeme v nej prvky streetwearu, či elegancie.

Petrin príbeh módnej dizajnérky začal vlastným obchodom. Prvotný koncept vôbec nebol obchod s vlastnou značkou, ale pekný voňavý vintage obchodík, kde Petra vo voľnom čase šila zopár kúskov podľa vlastnej predstavy. Veci sa zmenili, záujem zákazníčok sa zmenil. Ľudia sa viac a viac začali zaujímať o Petrinu tvorbu. Tak sa z exkluzívneho vintge obchodu stal obchod s tvorbou Petry Weingart, kde zákazníčky našli už iba jej vlastné kúsky.

Pre lokálne značky či mladých dizajnérov a dizajnérky je stále veľká konkurencia „fast fashion“ a potreba ľudí vlastniť kvantá oblečenia. Ale aj to, že ľudia majú predstavu, že lokálny dizajnérsky kúsok si z finančného hľadiska dovoliť nemôžu. Našťastie už dnes sa toto povedomie začína zlepšovať. Čoraz viac ľudí inklinuje k minimalizmu, čo sa životného štýlu týka. Doprajú si radšej jednu kvalitnú a nadčasovú dizajnérsku vec než desať z bežného reťazca. A pre takých je určená tvorba Petry Weingart.

Petra Weingart vo svojej tvorbe reaguje na potreby súčasného klienta, ktorý sa hlási k udržateľnosti. Jednotnosť značky je založená na funkčnom a streetovom oblečení. Minimalistické siluety sú doplnené detailnými aplikáciami, nehrajú však dekoratívnu úlohu. Čistota strihov a moderné línie sú odpoveďou v dobe zbytočného prebytku. Rada používa prírodné materiály ako bavlna alebo ľan. Nikdy necielila na špecifickú cieľovú skupinu. Jej zákazníčky sú z rôznych vrstiev, rôznych vekových kategórii, zo stredných škôl a ale aj dámy po päťdesiatke. Petrine kolekcie nie sú obmedzené vekovou hranicou. Tu si nájde každý všetko, čo potrebuje a čo chce.

Napríklad kolekcia SS20 v sebe zahŕňa niekoľko univerzálnych kúskov, ktoré sú nadčasové, kombinovateľné, nepodliehajú trendom a sú unisex. Možnosť vrstvenia neutrálnych farieb a strihov umožňuje nosiť jednotlivé kusy oblečenia po celý rok a ich majitelia môžu nechať kreatívne vyniknúť svoj vlastný štýl. Predĺžené košele sú jedným zo základných stavebných prvkov kolekcie a ponúkajú neobmedzenú všestrannosť svojmu nositeľovi, na ktorého pohlaví nezáleží. Absencia trendovosti poskytuje neobmedzený potenciál a každý jednotlivý kus je perfektný ako základ kapsulového šatníka. Upravené detaily v podobe vyhrnutých rukávov, nápaditého zapínania alebo jednotných prvkov sú vyváženou protiváhou zbytočnej dekoratívnosti. Starostlivo vybrané materiály dodávajú svojmu majiteľovi autentickosť, ktorá umocňuje jeho jedinečný štýl.

Módna návrhárka ale aj dizajnérska značka Petra Weingart tento rok (2021) predstaví svoju novú kolekciu THE ROOTS na Fashion LIVE!. Streetové oblečenie s minimalistickými siluetami a s detailnými aplikáciami sa striedajú s čistotou strihov. Striedme línie sú zas odozvou na zbytočný prebytok v dobe konzumerismu a fast fashion.



Galéria