Novinky

Michal Heriban

Svojou tanečnou tovrbou dokáže oslovovať a inšpirovať divákov, prináša nové pohľady na tanec a rozvýja umenie pohybu

Dátum: 01.05.2023

Autor: Martin Brix

Najlepšie sa cíti ako umelec na voľnej nohe. Miluje slobodu, keď môžem tvoriť a pracovať na tom, čo ho momentálne zaujíma, čo ho v danej chvíli fascinuje a nechať sa unášať osudom. Má obdobia, kedy sa viac venuje divadlu, tancu a napríklad počas prvého lockdownu, začal maľovať obrazy a viac tvoriť. Vyhovuje mu rozmanitosť, snaží sa vyhýbať stereotypu a vytvárať si každý rok akýsi balans. A možno o pár rokov začne tvoriť sochy…

Od detstva ho fascinovalo umenie a divadlo. Vždy ho to ťahalo smerom k umeniu a už vtedy tušil, že to bude tá správna cesta. Od základnej školy navštevoval detský tanečný súbor DTS Niagara, kde sa venovali americkým country tancom, európskym národným tancom a stepovým technikám. V súbore tancoval aktívne 13 rokov. Takže až do obdobia strednej školy chodil po vystúpeniach a tanečných súťažiach. V takomto prostredí sa naučil disciplíne, odbúravať trému, stres a hlavne získal sebadôveru. Od malička vedel, že je umelec. Navyše sa zamiloval do divadla a to chcel skombinovať aj s umením. Zistil, že existuje odbor scénografie. Najbližšie tomuto odboru bola stredná škola, kde študoval obor, v ktorom sa prevažne venoval sochárstvu. Patlať sa štyri roky v hline, sadre a epoxidoch bolo pre umeleckého puberťáka vyslobodením. Potom sa dostal na vysnívanú VŠMU v Bratislave na odbor scénografie. Školu predčasne ukončil a doteraz vlastne ani nevie prečo. Rozhodol sa zo dňa na deň, zamestnal sa ako čašník, no neskôr sa opäť vrátil k štúdiu a začal študovať výtvarné umenie na katedre výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty Univerzita Komenského v Bratislave. Impulzom pre návrat na školu bola záskok na ZUŠ ako pedagóg výtvarného umenia.

Michal Heriban | foto Franz Kimmel | Dark angel | 2019 | Munich

Počas vysokej školy, objavil tanečné divadlo a školu elledanse v Bratislave, ktorú začal navštevovať a kde pôsobil približne sedem rokov. Bol súčasťou niekoľkých celovečerných predstavení a vtedy si divadlo zamiloval. V elledans sa zoznámil so súčasným tancom a fyzickým divadlom. Bola to láska na prvý pohľad. Pod vedením špičkových pedagógov zo Slovenska a zahraničia hrávali množstvo celovečerných predstavení. Organizovali sa tam festivaly a večery pod názvom „impro jam“, kde stretol ľudí rôznych tanečných štýlov, ktorí improvizovali na javisku so živou impro hudbou. Bola to jedna veľká divadelno-tanečná rodina. Nikdy si však nepomyslel, že by ho v budúcnosti mohli tanec a divadlo živiť.

Pre Michala to bolo krásne obdobie. Celý deň mal hodiny maľby, keramiky, fotografie, psychológie, antropológie a večer tanečný tréning alebo predstavenie. V roku 2015 divadlo zrušili a Michal získal bakalára z pedagogiky. Pokračovať išiel na magisterské štúdium v Prahe, kde skúsil príjmačky a v tom istom období bol v Prahe na konkurze tanečného projektu s uznávaným nemeckým choreografom Michom Puruckerom. Do Prahy a Mníchova sa dostal cez konkurz. Bol to Michalov prvý tanečný konkurz, organizoval ho festival Tanec Praha. Konkurz vyhral, a tak začala Michalova dlhoročná spolupráca s Michom Puruckerom a od roku 2015 taktiež spolupráca s Lenkou Vagnerovou & Company.

Krajinou slz | Kauza ONI | Lenka Vagnerová & Company | 2020 | Praha | foto Petr Kiška

Michal Heriban je slovenský tanečník, performer, choreograf a výtvarník pôsobiaci predovšetkým v Prahe, Mníchove a Bratislave. Zameriava sa na súčasný tanec a fyzické divadlo. Od roku 2015 bol kmeňovým členom Lenka Vagnerová & Company, už viac ako šesť rokov úzko spolupracuje s Mníchovským choreografom Michom Puruckerom a hosťuje v predstaveniach Národného divadla v Prahe, Losers Cirque Company a divadla Minor. Na Slovensku spolupracuje s divadelným zoskupením NUDE a divadlom DPM. V roku 2020 bol za hlavnú rolu v predstavený Panoptikum (Lenka Vagnerová & Company) nominovaný na cenu Thálie. Počas corona-krízy vytvoril sériu obrazov Quarantine painting, ktorú vystavil na Bratislavskom hrade. 

Ceny Thálie sú prestížnym ocenením umelcov v oblasti divadla. Čo sa kategórie tanca týka, získavajú toto ocenenie pravidelne skvelí baletní sólisti. Porota, samozrejme, nezabúda ani na iné žánre a do širšej nominácie sa dostanú aj profesionáli z oblasti súčasného tanca, fyzického divadla a pantomímy. Michalovi sa to podarilo v roku 2019, kedy sa dostal do úzkej nominácie medzi troch najlepších a to ho veľmi potešilo. Pre Michala to bola krásna odmena za prácu, ktorú robí. Pretože ako sám tvrdí: „Tanec je krásny, ale je to aj drina a dlhé hodiny strávené na tréningoch a skúškach. Pot, bolesť, zranenia, disciplína a my tanečníci často nepoznáme, čo je to víkend.“. Michal Heriban strháva na seba pozornosť v priebehu celého predstavenia. Je principálom a hýbateľom kontroverzného panoptika; až démonickým a bezcitným manipulátorom vo svete profitujúcim z ľudského nešťastia. Michal zaujme svojou výraznou charizmou, prepracovaným hereckým vedením role i technickou zdatnosťou, vďaka čomu je pevným svorníkom vydarenej inscenácie. Jeho výkon sa právom radí medzi mimoriadne.

Panoptikum | Lenka Vagnerová & Company | 2020 | Praha | foto Michal Hančovský

Michalovu tanečný štýl je koktailom prístupov rôznych ľudí, ktorí ho učili, inšpirovali a ktorých obdivoval. Napríklad Stanka Vlčeková z Debris Company, ktorá ho učila a ktorá je pre Michala top slovenskou tanečnicou. Ďalej to bol Danko Raček, ktorý je výborný pedagóg a tanečník. Michala naučil používať obrátené polohy tela v tanci tak, aby to nevyzeralo ako gymnastika. Ďalej Boris Nahálka, ktorý kombinoval tanec s dynamikou tai chi a bojovým umením. Šárka Ondrišová a jej prístup k alternatívnemu tanečnému divadlu. Radoslav Piovarči, úžasný tanečník, ktorý je animálny, ale pritom spoľahlivý tanečný partner. A za posledné roky to bola hlavne Lenka Vagnerová pre jej prístup k pohybu, fyzickému divadlu, originalitu a profesionalitu. Ďalej Andrea Opavská, ktorá je Michalovým veľkým vzorom po tanečnej aj hereckej stránke. Mal tú česť pracovať s Vladimírom Javorským, ktorý celú company posunul po výrazovej stránke. Rovnako tak ho silne ovplyvnila spolupráca s francúzskym mímom Lionelom Ménardom, ktorý Michala naučil plakať a smiať sa na javisku.

Michal Heriban je známy svojou tvorivou a originálnou choreografiou, ktorá kombinuje rôzne prvky moderného a súčasného tanca. Jeho práca sa vyznačuje precíznymi a expresívnymi pohybmi, ktoré často odrážajú emócie a myšlienky tanečníkov. Jeho tvorba sa často zamýšľa nad témami, ktoré sú pre neho osobne dôležité, ako sú napríklad vzťahy, osobný rast alebo spoločenské témy. Jeho choreografie sú často vykreslením jeho vlastného vnútorného sveta, no zároveň ponúkajú divákom priestor na vlastné interpretácie. Michalov štýl je veľmi inovatívny a odlišuje sa od bežných tanečných štýlov. Jeho choreografie často obsahujú rôzne prvky, ako sú akrobacia, kontakt, improvizácia a iné, čo robí jeho prácu veľmi zaujímavou a jedinečnou. Michal Heriban talentovaný a tvorivý umelcom, ktorý svojou prácou a inovatívnym prístupom k tancu prináša nové a zaujímavé prvky do sveta moderného tancu.

Michal je na Slovensku členom umeleckého zoskupenia Jedným dychom. „Jedným dychom“ funguje pod občianskym združením “ultraviolet” založeným v roku 2021. Členmi sú: Michal Heriban, Emil Leeger, Veronika Malgot. Vzniku zoskupenia predchádzala spolupráca členov od roku 2012 na pôde Divadla elledanse, neskôr Divadla NUDE. Cieľom umeleckého zoskupenia je produkcia súčasnej autorskej profesionálnej divadelnej tvorby s centrom v pohybe a performancii. V rámci tvorivých tímov spolupracujú s ďalšími slovenskými umelcami.

Po dlhšom čase sme v Bratislave mali možnosť vidieť premiéru Michala Heribana REPRODUCENT pod hlavičkou zoskupenia Jedným dychom. Premiéra sa uskutočnila v bývalom Divadle elledanse – v súčasnosti Tréningová akadémia Miletička, ktorá je partnerom projektu. Témou performancie bola reprodukcia v zmysle plodnosti, vo forme darcovstva spermií či civilizačného klonovania akýchsi „dokonalých“ ľudí. Neobvyklá performancia bola zasadená do prostredia tréningového fitness centra, kde krása tela, dokonalosť, a túžba priblížiť sa čo najviac kultu mladosti a dokonalosti, významne podporila zámer diela. Prvou, akobypredpremiérou bolo predstavenie, ktoré sa uskutočnilo v rámci Showcase Divadla NUDE (25. 9. 2021), a to v A4-priestore súčasnej kultúry. Michal Heriban už vtedy experimentoval s témou reprodukcie, darovania spermií a neplodnosti. Dielo bolo poňaté skôr v podobe akejsi osobnej výpovede. Spoveď muža v súčasnej spoločnosti vyjadrujúceho sa k veľmi intímnym témam, ktoré moderná spoločnosť rieši pragmaticky, bez emócií a akcentovania osobných tragédií jednotlivca. S takmer dvojročným odstupom vznikla premiéra v úplne inej podobe.

REPRODUCENT | Jedným dychom | 2023 | Bratislava | foto Martina Mlčúchová

Dielo je komunikatívne so súčasnou etickou-biologickou problematikou. Akcentovaná je antropologická téma nikdy nekončiacej evolúcie a reprodukcie, jej degenerovania; vedecko-technický pokrok a moderná medicína. Michal Heriban a Veronika Malgot v kontroverzných témach darovania spermií , neplodnosti a klonovania „ideálnych darcov“, poukazuje na historické paralely. Otvára otázky nadčloveka, právo vyvolených; súčasné polemiky o právach nenarodených, nežiadúcich, diskriminovaných… Vysoko aktuálna téma – spoločnosť, reprodukujúca sa na základe náboženských či sociokultúrnych presvedčení a tradícií. Spoločnosť, ktorá rieši stále tie isté problémy, nie je schopná pohybovať sa v nových kontextoch. Autori hľadajú vlastné interpretácie a súvislosti. Upozorňuje na „nešťastné odbočenia“, ktoré pripravili civilizačný pokrok, zodpovednosť za reprodukciu, klonovanie ľudstva. (zdroj: Filip Martinský | www. operaplus.cz)



Galéria